Aquí el coneixem poc, però aquest llegum que prové d’Orient té moltes propietats terapèutiques que val la pena conèixer. És important cuinar-lo bé per poder assimilar tots els seus nutrients i se n’ha de menjar en poca quantitat. Té un gust curiós, on predomina el sabor dolç i és un aliment indispensable en una dieta sana.
És important que el vostre rebost estigui ben assortit de llegums de tota mena, des de cigrons fins a llenties. Havien estat els grans protagonistes de la cuina tradicional casolana, però ara són els grans oblidats i val la pena recuperar-los. Si us fa mandra comprar-los secs i cuinar-los també els podeu comprar cuits: el que és important és tornar-los a incorporar a la vostra dieta. Són rics en hidrats de carboni i en proteïnes i si els combineu amb algun cereal com l’arròs –una menja típica– obtindreu una proteïna d’alt valor biològic com la de la carn o el peix. Avui ens aturem a parlar de les propietas d’un llegum de nom curiós i exòtic: l’azuki, o aduki. Originari de l’Himàlaia, va passar després a la Xina i el segon llegum més consumit al Japó després de la soja, l’azuki és famós per les seves propietats terapèutiques i nutritives. També es fa servir per elaborar uns dolços japonesos anomenats Dorayaki.
Font: “Healing with whole Foods”, Paul Pitchford, North Atlantic Books, 2003
“Nutrición energética y salud”, Jorge Pérez-Calvo Soler, Grijalbo, 2003 Propietats nutricionals
Les mongetes azuki són més fàcils de digerir que altres lleguminoses. Contenen grans quantitats de fibra, vitamines del grup B (B1, B2 i B7) i minerals com ferro, manganès, magnesi, fòsfor, calci i zinc. A més les seves proteïnes són d’alt valor biològic, cosa que vol dir que contenen tots els aminoàcids essencials. Un d’aquests aminoàcids, la metionina, és el responsable de l’efecte relaxant que generen les azuki a l’organisme; un altre, la lisina, és important per al desenvolupament del cervell; i la histidina és fonamental per als nens. Efectes sobre l’organisme L’azuki és l’únic llegum amb efecte alcalinitzant. Té un efecte tonificant sobre el ronyó, les vies urinàries i el cor. És un bon diürètic i desintoxicant i allibera de forma natural l’excés de líquid de l’organisme. Per aquesta raó es fa servir terapèuticament en casos de cistitis i problemes de pròstata o uretra.
També es fa servir per combatre el lumbago, la icterícia, les diarrees, els edemes, els furúnculs, per promoure la pèrdua de pes i per reduir les inflamacions.
També serveix per combatre els problemes d’ossos. Això és degut al seu efecte alcalinitzant, perquè combat l’acidosi. Quan la sang és massa àcida (conseqüència, per exemple, de menjar sucre o un excés de carn, s’afavoreix l’aparició de l’osteoporosi i altres problemes dels ossos. Canvis vitals La medicina oriental fa servir els azukis per potenciar el funcionament correcte del ronyó i la bufeta. Aquests òrgans, sempre segons la medicina xinesa, estan relacionats amb la por i per això poden ser útils per combatre determinats problemes emocionals que hi estiguin relacionats.
També contenen fitoestrògens, substàncies vegetals que poden actuar com estrògens en el cos, que tenen una acció reguladora hormonal i que també actuen de forma preventiva contra el càncer de mama. Com es cuina Com tots els llegums, si no es cuina bé pot provocar flatulències i indigestió. Per evitar això, d’entrada és important deixar-los en remull tota la nit amb una tireta d’alga kombu, que ajudarà a estovar-los. Llenceu l’aigua del remull i poseu 1 tassa d’azukis i tres d’aigua en una olla, juntament amb l’alga kombu. Porteu a ebullició, tapeu, baixeu el foc i deixeu que es cuinin una hora i mitja aproximadament. No hi afegiu sal fins que quedin uns cinc minuts de cocció, perquè del contrari no s’estovarien. Si els feu en una olla a pressió, el temps de cocció es redueix a 45 minuts. Combina bé amb el coriandre, el comí o el gingebre. Receptes bàsiques Te d’azukis 1 tassa d’azukis 1l d’aigua mineral 1 tireta d’alga kombu
Preparació
1. Poseu en una olla els azukis, l’aigua i la kombu. 2. Porteu a ebullició. 3. Abaixeu el foc, cobriu i deixeu bullir a foc lent entre 45 minuts i una hora. 4. Coleu el suc i beveu.
Aquesta és una beguda medicinal i reforça i nodreix el ronyó, així que va molt bé per tractar tots els problemes d’aquest òrgan, des de les infeccions de les vies urinàries al lumbago. També enforteix el cor.