El kudzú és originari de la Xina, on s’ha fet servir durant més de 2.500 anys com a remei medicinal per tractar tot tipus de malalties i molèsties, que després us explicarem. És un midó extret mitjançant un llarg procés artesanal d’unes arrels volcàniques que s’anomenen Pueraria lobata. Les arrels són mòltes fent servir un mètode tradicional, rentades diverses vegades amb aigua i assecades a l’aire durant noranta dies. Propietats nutricionals El kudzú aporta hidrats de carboni, fibra, minerals i flavonoides. Efectes sobre l’organisme El tè de les seves arrels ja apareix descrit en llibres antics de medicina xinesa com a antipirètic (per abaixar la febre), antidiarreic, sudorífic i antivomitiu. També le recomanaven per a la rigidesa i el mal de coll, el mal d’ulls i pel xarampió que es resistia a brotar. En llibres més recents apareix com un agent desintoxicant de l’alcohol i per eliminar-ne l’addició. Les investigacions occidentals sobre el kudzú, dels últims 30 anys, han donat la raó als xinesos en aquest punt, perquè conté isoflavones com la daizeïna i la daizcina que ajuden a eliminar els símptomes de l’abstinència. Podeu fer servir el kudzú per tractar problemes al pulmó, l’intestí gruixut, el fetge i la vesícula biliar, en especial per a fetges sobrecarregats i intestins dèbils. És un remei excel·lent per a les mucoses respiratòria i digestiva. Així, segons explica la bioquímica Olga Cuevas al seu llibre El equilibrio a través de la alimentación, el kudzú serveix per a:
– Descarregar el fetge: hepatitis, cirròsi, alcoholisme;
– Regenerar la flora intestinal i neutralitzar l’excés de tòxics dels intestins;
– Grips.
– Al·lèrgies amb rinitis;
– Desinflamar els intestins: diarrees, colitis, tifus, Crohn, salmonel·losi,
– Asma, bronquitis;
– Per reduir la febre;
– En processsos infecciosos;
– Problemes de la pell;
– Falta de memòria o de capacitat d’anàlisi; depressió, Alzheimer Canvis vitals Les propietats medicinals del kudzú són tan potents que paga la pena fer-lo servir quan tingueu algun problema com els que hem descrit abans. Alguns ténen tractament farmacològic, però penseu que la majoria de medicaments presenten efectes secundaris, que van de les simples molèsties a problemes més greus. És interessant aprendre a fer-los servir quan realment no hi ha més remei; per la resta d’ocasions, la medicina natural ofereix remeis excel·lents que no arreglen una cosa i n’espatllen una altra
Com es cuina El trobareu en herbolaris i botigues de productes ecològics, en unes bossetes amb una mena de pedres blanques a dins que s’assemblen al guix. És important no confondre’l amb l’arrowroot (arruruz en castellà), una fècula obtinguda de l’arrel de la planta americana Maranta arundinacea. Des del punt de vista culinari compleix la mateixa funció com a espessidor, però ni de bon tros té les mateixes propietats medicinals que el kudzú. Fixeuvos bé en l’etiqueta: el kudzú està fet amb Pueraria lobata. Algunes marques –volem creure que per ignorància— venen arrowroot amb el nom de kudzú.
Es prepara diluïnt una o dues cullerades de kudzú en una tassa amb un líquid fred, com aigua o caldo. Després es bull amb una mica més d’aigua durant uns minuts, fins que quedi transparent i gelatinós. Cal remenar-lo perquè si no es poden formar grumolls. Aquesta base es pot prendre directament afegint-hi miso o tamari (salsa de soja) per fer-la més agradable al gust. Per fer-lo servir per espessir una salsa, el dissoleu com us hem indicat i l’afegiu a l’olla, al plat que estigueu preparant, i remeneu Receptes bàsiques Ume-Sho-Kudzú Aquesta és una recepta medicinal molt efectiva per a les infeccions, els problemes de fetge, els processos gripals i tota mena de transtorns digestius, des de diarrees fins a vòmits. També serveix per a la ressaca.

Ingredients 1 cullera petita de kudzú 1 tassa d’aigua mineral Mitja cullerada petita de pasta d’umeboshi Unes gotes de tamari Elaboració 1. Dissoleu el kudzú en aigua freda. 2. Bulliu-lo i remeneu-lo fins que es torni transparent i espès, al cap d’uns 3 minuts. Penseu que la quantitat d’aigua i de kudzú determina com d’espès quedarà. Si no espessa però es torna transparent, ja no espessirà: la propera vegada afegiu-hi més kudzú. 3. Apagueu el foc i afegiu-hi la pasta d’umeboshi i unes gotetes de tamari. Remeneu-lo. 4. Preneu-lo al moment, ben calent.