Darrerament han aparegut diverses investigacions que tenen els nabius −o mirtils− com a objecte d’estudi. Les més recents ens parlen del seu gran poder antioxidant, però també en destaquen l’acció beneficiosa que exerceixen sobre la salut femenina. Ara que se n’acosta la temporada, us convidem a esprémer tots els beneficis d’aquest diminut i intens fruit silvestre.
Menjar nabius és com prendre un minicòctel altament saludable, ja que es tracta d’uns fruits silvestres que lideren la llista dels aliments més antioxidants i tenen un efecte antibacterià molt interessant. A més, el pigment natural que confereix color als nabius, l’antocianina, intervé en el metabolisme cel·lular i alguns estudis afirmen que afavoreix la disminució de l’acció dels radicals lliures associats a l’envelliment.
Tant els nabius blaus com els negres aporten bones quantitats de manganès, vitamina C i fibra. Són substàncies que, plegades, ajuden a millorar el sistema immunològic sempre que es prenguin amb regularitat i en la seva forma més natural (sense processar). És recomanable que les dones els incloguin en la dieta habitual per aprofitar-ne tots els beneficis. Ajuden a combatre les infeccions d’orina El suc de nabius (més que la fruita sencera o el seu extracte) és un fantàstic remei natural per combatre les infeccions d’orina, tal com certifica un estudi de l’Institut Politècnic de Worcester (EUA).
Les substàncies beneficioses que posseeix el fruit creen un mantell protector a les vies urinàries que impedeix que el bacteri causant de la cistitis, l’E. Colli, hi faci niu i facilita que es vagi eliminant a través de l’orina. Això no significa que puguem reemplaçar la teràpia amb els antibiòtics que hagi recomanat el metge, però sí que és un bon coadjuvant. Contribueix a reduir el greix abdominal Amb aquesta notícia segur que moltes persones començaran a incloure aquesta fruita a la seva dieta, ja que sembla que els nabius blaus tenen la propietat d’eliminar el greix que s’acumula a la zona de l’abdomen. Hem d’aclarir que de moment només s’ha pogut demostrar en animals de laboratori a partir d’un estudi de la Universitat de Michigan (EUA). Pel que sembla, els ratolins alimentats amb aquests fruits emmagatzemen el greix de forma diferent. Actua com a tònic venós Els tanins dels nabius produeixen un efecte tònic en el sistema circulatori, augmenten la resistència dels capil·lars i afavoreixen el retorn del flux sanguini. Són un bon tractament per als problemes associats a la insuficiència venosa, com ara hemorroides, varius, flebitis, cames cansades, rampes musculars o fragilitat capil·lar.
A més, les antocianines que contenen els nabius tenen un efecte antiinflamatori i redueixen la tibantor de les mames durant el cicle menstrual. Enforteix i dóna vitalitat a la pell No és cap secret que els compostos naturals procedents d’aquestes fruites s’inclouen sovint en cremes que prometen recuperar l’elasticitat i el to de la pell. Una vegada més, les antocianines protegeixen el col·lagen i l’elastina dels enzims que les degraden i augmenten els nivells intracel·lulars de vitamina C, imprescindible per a la síntesi del col·lagen. Així s’aconsegueix una millora en l’aspecte de la pell, que es mostra més llisa, forta i flexible. Batut desintoxicador
Us proposem un batut de nabius i maduixes per netejar l’organisme de toxines i impureses. Ingredients: 1/2 tassa de nabius negres i vermells 1/2 tassa de maduixes 1/2 tassa de beguda de soja 1 cullerada de sucre de canya integral Elaboració:
Renteu la fruita i poseu-la a la batedora. Afegiu-hi la beguda de soja i el sucre. Bateu fins a obtenir una textura homogènia. Serviu-ho immediatament i guardeu-ho a la nevera.