Què és? La umeboshi és una varietat de pruna que es fa servir molt a l’Orient per les seves propietats medicinals, en especial al Japó. Els japonesos en consumeixen molta i la posen a dins dels makis, per exemple. A casa, a banda de fer-la servir per elaborar alguna beguda medicinal, com us expliquem a l’apartat de receptes bàsiques, també la podeu fer servir per elaborar salses molt saboroses: sense anar més lluny, la barreja de tahina amb pasta d’ume és excel·lent i acompanya molt bé les verdures. Propietats nutricionals Les prunes ume contenen àcid cítric, calci, magnesi, potassi, fòsfor, i una bona quantitat de ferro. Les fulles de shiso que solen acompanyar les prunes ume són riques son en clorofila, vitamina A, B2 i C. Efectes sobre l’organisme Segurament l’efecte més important de la umeboshi és l’efecte alcalinitzant del ph de la sang, que és conseqüència de l’àcid cítric que conté i que el nostre cos fa servir per descompondre l’àcid làctic, que genera cansament o cruiximents, en diòxid de carboni i aigua. Bona part dels seus efectes medicinals tenen a veure amb aquest fet: Combat el cansament i la fatiga crònica causada per un excés d’acidesa en l’organisme com a conseqüència de l’ingesta excessiva de carn i productes refinats com farines blanques o sucre. És desintoxicant, perquè estimula el funcionament hepàtic, contribuïnt a eliminar substàncies de rebuig i també l’excés de colesterol. Gràcies a aquest efecte depuratiu també combat el mal alè i millora les digestiones lentes, que són, precisament, una de les causes del mal alè. Com que és molt alcalí, ajuda eliminar l’excés d’àcid a l’estómac. És molt útil en casos d’estrenyiment i diarres, perquè funciona com a antisèptic intestinal. Te efectes antioxidants, com la majoria de productes fermentats. També ajuda a recuperar la gana perquè afavoreix la secreció de sucs gàstrics. Resulta molt eficaç en la majoria de casos de vòmits, cefalees i nàusees, ja que la majoria estan provocats per l’estrenyiment o per una congestió del fetge. Per últim, si algun dia teniu ressaca, mitja pruna ume us ajudarà a passar-la amb dignitat. Per cert: els hipertensos l’haurien de prendre amb moderació. Canvis vitals Malgrat les seves enormes propietats medicinals, la pruna ume no és la solució a tots els vostres problemes, ja que elimina el símptoma però no arregla la causa. És excel·lent per combatre els excessos de carn, sucre o alcohol, però per molta umeboshi que preneu, si no reduïu o elimineu per complet els aliments que acidifiquen la vostra sang acabareu desenvolupant alguna malaltia. Com es cuina Per a la seva elaboració s’escull una varietat molt concreta de prunes verdes japoneses i es deixen assecar a l’aire lliure en estoretes fetes amb arròs. Passats uns dies, quan les prunes s’han arrugat i encongit, es posen en barrils amb sal marina, on fermenten. Les de bona qualitat han fermentat un mínim de dos anys. També s’hi afegeixen fulles de shiso, una planta que aporta minerals i propietats antial·lèrgiques. A la botiga la trobareu en dues presentacions: una, la pruna sencera, en un envàs de plàstic o de vidre; l’altra, en foma de purè o pasta. Les dues tenen idèntiques propietats, però en el cas del purè heu de menjar menys quantitat. En alguns herbolaris també trobareu unes píndoles que es dien umebol, que també estan fetes a base
d’umeboshi. Són bones per estimular la digestió i per aquells moments en què us sentiu molt cansats però encara heu de continuar treballant una estona més i sou reacis –amb bon criteri— a prendre alguna substància estimulant com el cafè. Per últim, podeu comprar vinagre d’ume, extremadament salat per un substitut ideal i molt saludable del vinagre de vi. Receptes bàsiques Ume sho kudzu És una beguda medicinal i és vital que la conegueu. Combat el cansament i ajuda solucionar molts problemes digestius si us heu passat amb el sucre. També talla les diarrees, però sense els efectes adversos dels medicaments. I, ara ve el millor, és un tractament excel·lent contra els refredats de les vies altes, les amigdalitis i tots els problemes limfàtics. Talla l’inici del refredat o de la grip i, si ja han començat, n’escurça la durada. Quin gust té? Hi ha gent que no aconsegueix empassar-s’ho i hi ha gent als quals els encanta. En el teu cas, només hi ha una manera de saber-ho…
Aquesta recepta l’hem tret del llibre Nutrición energética y salud, del doctor Jorge Pérez-Calvo. Ingredients Per a una persona
1 pruna umeboshi o una culleradeta de purè d’ume 1 tassa d’aigua mineral 1 cullerada de kudzu Unes gotes de shoyu o tamari Elaboració 1. Tritureu la pruna amb una mica d’aigua dins d’un cassó. 2. Afegiu l’aigua restant i feu-la bullir. 3. Dissoleu el kudzu amb una mica d’aigua freda i afegiu-la al cassó, amb unes gotes de shoyu o tamari i remeneu-ho fins que es torni transparent i hagi espessit. 4. Preneu-lo calent