Colesterol? Problemes cardíacs? Inflamació? Problemes amb la tensió? Aquests són només alguns del molts problemes que la civada contribueix a millorar. Un dels grans defensors de les aplicacions terapèutiques d’aquest cereal, típic de països freds com Escòcia i Alemanya, és el Dr. Miquel Pros, col·laborador nostre i autor del llibre Cómo cura la avena (RBA Integral). Propietats nutricionals Com tots els cereals integrals, la civada és rica en hidrats de carboni complexos, que s’absorbeixen de forma lenta i, per tant, també alliberen els sucres de forma lenta i progressiva i ajuden a mantenir el nivell de sucre en sang constant. Conté molts minerals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels grans que té més sílice, per això serveix per renovar els ossos i el teixit connectiu, en especial els músculs cardíacs. A més, segons explica el Dr. Pros, el sílice és un superconductor que millora l’electrobioquímica del nostre organisme, cosa que explicaria, en part, perquè la gent que pren civada de forma regular millora la seva capacitat memorística. També és rica en fòsfor, essencial per al cervell i per a la formació de nervis durant la infància. Pel que fa als aminoàcids (proteïnes), conté set dels nou aminoàcids essencials. També té greixos de bona qualitat i vitamines B i E, entre d’altres. Efectes sobre l’organisme Restaura el sistema nerviós i el sistema reproductiu, de manera que millora els casos d’infertilitat. També reforça la melsa i el pàncrees i gràcies al seu elevat contingut en fibres solubles (betaglucans) elimina el colesterol del sistema digestiu i les artèries i, en alguns casos, regula la pressió arterial. Es fa servir en quadres de disenteria, diabetis, hepatitis, indigestió i inflamació, fins i tot en el cas de panxa inflada, una dolència molt estesa a causa d’una mala alimentació. Si patiu alguna malaltia de la pell, com psoriasi o dermatitis, també es pot fer servir de forma externa per alleujar la picor. Sobre els efectes positius de la civada, el Dr. Pros destaca, entre d’altres:

– Millora l’estat general de la pell i dels cabells.
– Regula el pes: si pateixes sobrepès, t’aprima; si necessites engreixar-te, t’engreixa. Com que és un regulador metabòlic, depura i cobreix carències.
– Protegeix l’intestí amb substàncies mucilaginoses i enriqueix la flora, de manera que millora la diarrea i també l’estrenyiment.
– Prepara per a un son més reparador.
– Estimula la libido.
– Ajuda els nens a concentrar-se.
– Accelera les recuperacions postoperatòries.

Quan es beu regularment, l’aigua de civada actua com un antisèptic que reforça el sistema immunitari i evita contagis. Segons Paul Pitchford, per preparar aigua de civada s’han de coure en un quart de litre d’aigua dues cullerades soperes de grans o flocs de civada a foc molt lent de 30 minuts a 2 hores: com més estona bulli, més propietats nutritives. Coleu-ho i beveu-ne l’aigua, calenta o tèbia.
Canvis vitals La crema de civada és una excel·lent oportunitat per començar a posar ordre als àpats i endreçar la vostra vida. Sempre s’ha de començar per l’esmorzar. La crema de civada és fàcil i còmoda de preparar, és bona de gust i els seus efectes energètics i reparadors es noten de seguida. A més, segons explica el Dr. Pérez-Calvo, calma les emocions. Com es cuina La civada es pot consumir com un gra sencer o en forma de flocs, que pràcticament són tan nutritius com el gra i no han estat processats en excés. Els flocs tenen més èxit perquè es couen molt ràpid i es poden fer servir amb facilitat en sopes, pans o postres. Si compreu el gra sencer, renteu-lo bé i deixeu-lo en remull dues hores com a mínim i, si podeu, tota la nit. Per coure-la, poseu una part de civada per vuit d’aigua i bulliu-ho vora dues hores amb un pessic de sal. Receptes bàsiques Recepta de la crema de civada (segons el llibre ¡Revitalízate!, del Dr. Jorge Pérez-Calvo)

Per a 4 persones 1 tassa de flocs de civada 4 tasses d’aigua mineral Panses biològiques o orellanes, tallades fines Un canonet de canyella Pell de llimona Un pessic de sal Un trosset d’alga kombu o una pruna umeboshi Elaboració 1. Bulliu tots els ingredients durant 10 minuts, tapats i a foc suau. Remeneu-ho de tant en tant. 2. Serviu la crema acompanyada de llavors torrades de gira-sol, de carbassa o de sèsam, o bé de fruita seca. 3. Si la voleu dolça, podeu afegir-hi melassa d’arròs, per exemple.
Cal tenir paciència si d’entrada us queda una pasterada, potser no hi heu posat prou aigua. Ha de quedar una consistència cremosa. Si us ha quedat massa consistent, afegiu-hi una mica d’aigua i remeneu-la perquè se suavitzi.