La canyella va ser la una de les raons determinants que van empènyer els descobridors portuguesos del segle xvi a buscar una ruta que connectés Europa amb Sri Lanka i l’Índia vorejant el continent africà. La lluita per tenir-ne el monopoli va ser ferotge fins al punt que els holandesos es van apoderar del comerç mundial de la canyella durant més de 200 anys. Segurament us preguntareu per què es va esmerçar tant d’esforç en una simple espècia. Doncs resulta que, entre les múltiples propietats de la canyella que descobrirem avui, hi ha el fet que conté un oli essencial ric en fenol que inhibeix el creixement dels bacteris i fongs responsables de la putrefacció de la carn. Sí, entre altres coses, la canyella té poder antifúngic i antibiòtic! Propietats nutricionals Diuen que la canyella té la propietat d’ajudar a controlar els nivells de sucre en sang en casos de diabetis tipus 2. Segons un article publicat a la revista científica Diabetes care una ingesta diària d’un a sis grams de canyella redueix els nivells de triglicèrids i el colesterol dolent. Un estudi del CSIC constata que la canyella és un dels aliments amb més activitat antioxidant –conjuntament amb sis espècies més: anís, gingebre, menta, nou moscada, regalèssia i vainilla–, perquè concentra molts compostos fenòlics. Una ajuda deliciosa per lluitar contra l’envelliment cel·lular, no us ho sembla?
Una altra propietat de la canyella és que conté un antioxidant del tipus flavonoide, també abundant en els nabius, amb propietats curatives molt conegudes per al tracte urinari i per posar fre a les infeccions d’orina. Finalment, la ciència ha demostrat el que ja sabien els antics: l’oli de la canyella té efectes antibacterians i antifúngics molt potents, especialment contra els fongs Aspergillus, responsables de la podridura dels aliments. En qualsevol cas, volem advertir que, abans de substituir la medicació per un aliment, és recomanable consultar-ho amb un metge, un terapeuta o un professional competent de la salut. Efectes sobre l’organisme Segons A. Moritz al llibre Los secretos eternos de la salud, la canyella reforça la funció digestiva, alleuja la congestió i inflamació de músculs i articulacions, redueix les molèsties menstruals, estimula la circulació sanguínia i té un efecte afrodisíac en els homes. Fins i tot, diuen que millora les capacitats intel·lectuals. En un estudi sobre les capacitats cognitives, les habilitats mentals dels participants van augmentar després que els van administrar canyella per via oral i nasal. La canyella té qualitats expansives, assecants i calorífiques, per això ajuda a reduir els efectes dels aliments que generen excés de moc, com són la llet, els iogurts i els altres lactis, encara que el millor seria apuntar-vos al repte de deixar de prendre’n de manera habitual. Canvis vitals Segons la medicina tradicional xinesa, la canyella té naturalesa calenta i, per tant, s’utilitza com a remei
específic per ajudar a superar situacions de debilitat amb símptomes de fred (Paul Pitchford, Sanando con alimentos integrales): calfreds, aversió al fred i atracció per l’escalfor (predilecció pel menjar molt calent i les begudes calentes). En general, es tracta de persones que tenen el rostre apagat i sense color, amb excrecions i fluids del cos abundants i incolors, com l’orina incolora i la femta líquida amb moc diluït i líquid. Com que la canyella té naturalesa calenta i sabor picant amb efecte expansiu, serveix per netejar els pulmons de mucositat, per millorar l’activitat digestiva i ajuda a eliminar el gas dels intestins. La seva capacitat d’escalfar fa que una decocció de canyella (deixar-la bullint en aigua durant una estona) ens ajudi a curar els refredats sense febre, i serveix per relaxar i escalfar els ronyons. Com es cuina D’acord amb els consells del nostre xef Bernard Benbassat, convé comprar el producte en el seu estat original, és a dir, que no estigui mòlt ni trossejat: la branqueta de canyella de tota la vida. Així, la conservació i autenticitat de les essències aromàtiques seran superiors. Per conservar-ne les propietats s’ha de guardar en un recipient opac, tancat hermèticament, en un lloc fresc i sec. Sobretot no la poseu en una bossa de paper ni la col·loqueu a prop dels fogons.
I alhora de fer-la servir a la cuina, ja hem esmentat diverses vegades en la nostra revista que la canyella és el complement ideal per donar escalfor a la fruita. El doctor Jorge Pérez-Calvo recomana fer les compotes de poma, pera o d’alguna altra fruita cuinades i ben condimentades amb canyella o gingebre. Cultiu ecològic: en les espècies en general i en la canyella en concret és important que escolliu sempre productes de qualitat i, si pot ser, ecològics perquè, com que es tracta de la part més externa de la planta (l’escorça), és la més exposada als pesticides. Receptes bàsiques Resum La canyella és una espècia molt calorífica amb múltiples propietats terapèutiques que ens pot ajudar a digerir millor els aliments amb què es cuina, especialment la fruita.