La col és una planta que consumien els celtes, els grecs i els romans per les seves propietats medicinals. En concret, es feia servir com a remei per a transtorns intestinals o pulmonars i, sobretot, per incrementar la producció de llet en les dones que donen pit. El cert és que la col, com totes les crucíferes, té unes propietats excepcionals. Aprofiteu, que ara n’és l’època! Propietats nutricionals La col és una verdura rodona que conté molt nutrients essencials per al nostre organisme. D’entrada, és rica en alanina, que intervé en la producció d’anticossos; arginina, que repara els teixits i construeix el múscul; vitamina C –més que les taronges—; cistina, que estimula el funcionament hormonal; i àcid fòlic, que les embarassades coneixeran bé perquè és essencial per al desenvolupament del fetus.
També té àcid glutamínic, que millora les condiciones mentals, prevé l’esquizofrènia i vitalitza l’organisme: leucina, essencial per al creixement infantil; niacina, que intervé en el metabolisme dels greixos, prevé la hipertensió i redueix el colesterol; tirosina, essencial per al cervell i contra la depressió, el bon funcionament de la glàndula pituitaria i de la tiroides.
Una curiositat, que recull Paul Pitchford a Healing with whole foods: les fulles externes de la col presenten una concentració important de vitamina E i contenen més calci que les fulles internes. A banda de calci, la col també aporta brom, alumini, bari, fluor , magnesi, fòsfor i sofre. Efectes sobre l’organisme Molts estudis defensen que la col i les seves diferents variants ajuden a combatre diferents tipus de càncers: de còlon, d’esòfag, de mama o de laringe. Sigui com sigui, els seus beneficis per a millorar la salut són inqüestionables.
La col és un bon diürètic. Com que ajuda a eliminar els líquid acumulats en els cos, pot resultar eficaç per tractar la diabetis, l’obessitat, l’àcid úric i les malalties del cor relacionades amb la retenció de líquids. També és útil en malalties com l’artritis o la reuma.
És ideal per combatre úlceres pel seu elevat contingut en glutamina, que el converteix en un excel·lent antiàcid natural. També combat les inflamacions i les infeccions intestinals a causa de la seva capacitat per reparar teixits, per les seves propietats antiinflamatòries i antiàcides i els seu elevat contingut en vitamina C.
Si patiu hipertiroidisme també és una bona idea incrementar el consum de col, perquè conté ácid cafeic i àcid colorogènic.
També és útil per alleujar les afeccions dels bronquis.
Si teniu problemes de gasos no us excediu amb el consum de col, perquè té fama de produir-ne Canvis vitals Com veieu, les propietats de la col conviden a consumir-la regularment, però si patiu algun dels transtorns dels que hem parlat no us deixeu impressionar per aquesta llarga llista de propietats i us poseu a menjar-ne de forma compulsiva. Incrementeu-ne el consum i acostumeu-vos a tenir en compte les propietats terapèutiques dels aliments per fer àpats conscients i adequats a les vostres necessitats, però també recordeu que sempre és millor menjar de tot, de forma moderada.
Com es cuina La millor època per consumir-ne és entre els mesos de setembre i gener. Quan la compreu, la col ha de ser ferma, neta i compacta, amb fulles verdes i tendres. No l’agafeu si presenta taques marrons o parts toves. Per conservar-la poseu-la a la nevera en una bossa de plàstic perforada o un envàs de vidre: així aguantarà més d’una setmana. És millor rentar-la abans de consumir-la.
La podeu bullir –en poca aigua—, cuinar al vapor o saltar-la amb una mica d’oli. És una verdura boníssima per afegir un toc de gust a les sopes, en especial la sopa de miso. Ha de tenir una textura lleugerament cruixent, però no ha de ser crua.
El suc cru de la col també és excel·lent per combatre moltes de les afeccions a què fèiem referència abans.
A la botiga la trobareu fresca o en forma de pickle fermentat o sauerkrat, que és excel·lent per rejovenir el tracte digestiu, millorar la flora intestinal i per tractar casos problemàtics d’estrenyiment. Receptes bàsiques Col a l’estil de l’Índia (recepta de Healing with whole foods de Paul Pitchford) Ingredients 1 col de mida mitjana 1 cullerada petita d’oli de sèsam ½ cullerada petita de llavor de mostassa 1 cullerada petita de coriandre 1 cullerada petita comí 1 cullerada de gingebre ratllat ¼ cullerada petita de cúrcuma ¼ vas de llet d’ametlles Elaboració 1. Escalfeu lleugerament l’oli en una olla, afegiu-hi les llavors de mostassa i tapeu. Deixeu que les llavors s’hi estiguin un parell de minuts. 2. Afegiu les altres espècies i remeneu un cop. 3. Afegiu-hi la col i salteu-la uns 8 minuts. 4. Afegiu-hi la llet i tapeu. 5. Coeu a foc lent uns 30 minuts fins que la col estigui ben tova. Serviu.