Nori és el nom japonès, però també es coneix en castellà amb el nom d’ova marina. Entre d’altres llocs es conrea a Galícia, al Regne Unit, a França i al Japó, on es ven en forma de làmines. Té un gust molt agradable, és molt fàcil de fer servir i és especialment bona per al cabell i les ungles. Es tracta de l’alga ideal per introduir-se en aquest nou món sense que les nostres papil·les gustatives es revoltin. Propietats nutricionals És una bona font de vitamines A, B –essencials per al sistema nerviós— i C, minerals i clorofil·la. En concret, 100 g de nori contenen 10.000 U.I (Unitats Internacionals) de betacarotè (provitamina A), entre un 24 i un 35% de proteïna, de 350 a 470 mgr de calci, de dos a vuit mgr de iode, de 30 a 40 mgr de ferro, 3.200 mgr de potassi, de 80 a 90 mgr de magnesi. Conté un tipus d’àcid gras que prevé l’enduriment de les artèries i els seu contingut en aminoàcids la fa efectiva per disminuir la tensió arterial. Efectes sobre l’organisme Afavoreix la dissolució i l’eliminació de dipòsits de greix, prevé l’arteriosclerosi i ajuda a controlar la hipertensió. També està molt indicada per tractar l’astènia i és bona per a persones amb problemes digestius. Gràcies al seu contingut de provitamina A i al seu efecte remineralitzant serveix per reforçar l’estat general del cabell i les ungles. Com totes les algues, contribueix a eliminar metalls pesants de l’organisme com el mercuri. El iode que conté ajuda a millorar l’activitat de la tiroide, descongestiona els ganglis limfàtics, activa la secreció de les glàndules endocrines i facilita el metabolisme cel·lular. Canvis vitals Si voleu començar a introduir-vos en el món de les algues, la nori és una de les millors per fer-ho. Perquè cal menjar algues? No són una menja originària del Japó i no estem donant sempre la murga que cal menjar productes de proximitat i del lloc on vivim? Si bé és cert que les algues formen una part fonamental de la dieta japonesa, no són ni molt menys una exclusiva de la seva gastronomia. De fet, a la Costa Brava i a Galícia s’han menjat algues des de sempre, i també a Irlanda, Escòcia o Gal·les, on les fan servir per fer una mena de pa, el laverbread.
Introduir les algues en la vostra alimentació és una decisió intel·ligent: cap altre producte us aportarà tants minerals i tants beneficis. Com es cuina La trobareu en flocs, ideals per posar en sopes o amanides –de fet, les hi podeu posar on us vingui de gust— o en làmines, que són per fer makis, en paquets de deu . Les làmines, les trobareu torrades –les podeu menjar directament— o sense torrar. Si és al cas, les heu de torrar lleugerament a uns 5 cm de la flama, per la part rugosa, fins que canviïn a un color verd brillant: es cosa d’un minut, menys fins i tot. També podeu fer-ho amb una torradora.
Si la nori és de bona qualitat serà trencadissa, brillant i de besllum ha de tenir una transparència verdosa i una textura homogènia. La de mala qualitat és porpra, flàccida i de textura desigual.
Com dèiem, podeu fer servir la nori per fer makis, boles d’arròs, postres de músic, en sopes, cremes i purés, amb pasta, condiments de taula… Receptes bàsiques Cons de nori farcits Ingredients
2 làmines de nori 170 g d’arròs cuit 30 g de créixens tallats 115 g de pastanaga ratllada 1 cullerada de mostassa natural 4 cullerades de llavors de sèsam 1 cullerada de vinagre de poma Unes branquetes de créixens per decorar

Elaboració
1. Torreu les làmines de nori a prop de la flama fins que agafin un color verd brillant. 2. Amb unes tisores, talleu cadascuna les làmines en quatre parts iguals. Doblegueu cada làmina amb cura formant un con i enganxeu els extrems amb una mica d’aigua. 3. Poseu els ingredients que resten en un recipient i barregeu-los. 4. Just abans de servir, farciu els cons amb aquesta mescla i poseu-los en una safata.